Islam Tanpa Keekstreman

RM50.00
10 days
9789671099230
In stock
+

Islam Tanpa Keekstreman: Berhujah Untuk Kebebasan

Author: Mustafa Akyol
Page: 442 pp.
ISBN: 9789671099230

Publisher: Islamic Renaissance Front - IRF
Published: 2016

Sejak dahulu lagi Islam dikenali sebagai sebuah agama yang mengangkat nilai-nilai keamanan, inklusif dan sederhana, serta sentiasa menjamin hak- hak kebebasan setiap manusia. Namun persepsi ini berubah apabila sejak beberapa tahun yang lalu apabila beberapa siri serangan pengganas telah dilancarkan atas nama Islam, di mana hal ini mencetuskan kegelisahan global.

Krisis ini menjadi lebih buruk lagi apabila media-media antarabangsa sering menyiarkan gambaran yang salah tentang Islam, seterusnya menjadikan masyarakat Muslim seluruh dunia menjadi sasaran kemarahan masyarakat dunia atas setiap serangan pengganas yang berlaku.

Sebagai respons kepada kegusaran yang melanda dunia hari ini , Mustafa Akyol telah menulis buku “Islam Without Extremes” yang diterjemahkan sebagai “Islam Tanpa Keekstreman” serta menyiapkan pelbagai hujah bagi mendepani kekeliruan serta gambaran yang buruk dan ganas akan agama Islam dan Muslim seperti yang sering dimainkan oleh media-media dunia.

Beliau membawa pembaca menilai semula sejarah awal masyarakat Muslim sejak dari zaman Nabi dan bagaimana institusi politik Islam mula berkembang. Akyol berhujah bahawa “Ide kebebasan–baik dari segi teologi, politik, mahupun ekonomi–bukanlah sesuatu yang asing dalam dunia Islam seperti yang sering digembar-gemburkan,” namun ide ini secara perlahan-lahan mula digantikan dengan ide yang bersifat konservatif.
Dalam penulisan ini Akyol melihat perubahan yang bermula pada era pertembungan dua mazhab utama teologi Islam; Mazhab Rasionalis bertemu dengan Mazhab Literalis, yang kemudiannya berakhir apabila mazhab Literalis berjaya menjadi mazhab yang dominan dalam perbahasan Islam untuk beberapa abad selepasnya. Doktrin-doktrin literalis ini kemudiannya dipolitikkan dan menjadi landasan tumbuhnya budaya autorotarianisme di dunia Islam
Buku Akyol ini adalah satu refleksi yang sangat penting, disusun dengan hujah dan analisis yang berlandaskan Al Qur’an, Hadith, dan pengalaman peribadi beliau sendiri dalam memerhati perkembangan politik Turki. Suara penulisan beliau adalah suara yang segar dan progresif, serta mengangkat visi liberal dan progresif yang sangat diperlukan dalam dunia Islam hari ini.

1) 'Sign in' di terlebih dahulu di bahagian atas kanan

2) Pilih buku-buku pilihan anda melalui klik 'Add Chart'

3) Klik 'checkout' jika anda sudah selesai memilih buku pilihan anda

4) Lengkapkan alamat penghantaran anda

5) Buat pembayaran sama ada melalui Online Transfer atau Bank in/ Cash Deposit atau Paypal

6) Lampirkan bukti pembayaran anda kepada ilhambooks@gmail.com untuk tujuan pengesahan.

Sekiranya ada kesulitan untuk membeli secara online di website, untuk bantuan mohon hubungi kami dengan cara berikut:

Klik butang di atas untuk berkomunikasi dengan kami.

Kami menggunakan perkhidmatan Pos Laju untuk membuat penghantaran pesanan buku ke seluruh negara.

Tempoh masa penghantaran adalah 2 - 5 hari bekerja.

1. Bayaran yang dibuat & diemailkan bukti bayaran sebelum 9 AM (hari bekerja), akan terus diproses & dihantar pada hari yang sama.

2. Order atau bayaran yang dibuat selepas pukul 9 AM, akan diproses & dihantar pada hari bekerja berikutnya.

3. Pemprosesan order dibuat pada hari Isnin - Sabtu & penghantaran dilakukan pada hari bekerja Isnin - Jumaat.

4. Sekiranya syarikat courier cuti, order tetap akan diproses, tetapi hanya akan dihantar apabila syarikat courier mula beroperasi.

5. Tracking nuber akan dihantar terus kepada anda.

6. Kami akan maklumkan lebih awal jika ada perubahan waktu operasi semasa musim perayaan.