​Renungan Kemasyarakatan

RM30.00
10 days
9789671196984
In stock
+

Renungan Kemasyarakatan


Penulis: Hazman Baharom

ISBN: 9789671196984

Penerbit: Megamind Leadership Consultancy

Halaman: 178 m/s


Masyarakat kita kini sedang ribut lagi kelam-kabut. Biarpun mewah harta-benda, kita seolah-olah masih terumbang-ambing dalam persoalan lain yang membentuk nuansa kemanusiaan--seperti bahasa, seni, sejarah, makna menjadi manusia, makna kemerdekaan negara, dan lain-lain.


Penulisan ini merupakan satu upaya merenung tabiat serta akar kepada masalah-masalah tersebut, yang hari ini kelihatannya semakin pongah merenggut setiap sisi kemanusiaan yang kita nikmati. Kita menjadi manusia kerana fakulti tertentu yang dianugerahkan Tuhan kepada kita, dan makna kepada kejadian itu sesungguhnya menuntut kepada penaakulan mendalam daripada setiap insan yang punya kesedaran akal jua batin.


Seperti yang terangkum dalam salah satu bait daripada pantun warisan, "alam terkembang dijadikan guru", kita sebenarnya mampu belajar banyak perkara daripada reliti masyarakat hari ini. Dari situ, melalui pemerhatian seteliti mungkin, kita akan mampu untuk bergerak lebih dekat menuju daerah penyelesaian, supaya dapat kita ubati masyarakat ini daripada sakit yang dideritainya.


Buku ini adalah undangan penulis kepada para pembaca untuk memikirkan semula hakikat kewujudan dirinya dan masyarakatnya, serta segala yang mengisi lohong-lohong di celah keterikatan antara keduanya.