Aplikasi Fiqh Muamalat dalam Sistem Kewangan Islam

RM41.00
Out of stock

Aplikasi Fiqh Muamalat dalam Sistem Kewangan Islam

Author: Hailani Muji Tahir, Sanep Ahmad
Publisher: UiTM Press
ISBN: 9789673053292
Weight: 0.57 kg
Pages: 379pp
Year: 2009
Price: RM41

Buku ini membincangkan pengaplikasian prinsip syariah dalam sistem kewangan islam. Perbahasannya cuba memberi pendedahan bagaimana sesuatu kontrak tertentu dalam islam boleh diaplikasikan ke dalam amalan sebenar sistem kewangan Islam. Buku ini mengguna pendekatan yang mudah sebagai asas pemahaman pengaplikasian prinsip syariah. Kandungan buku ini adalah menyeluruh dan merangkumi semua prinsip syariah yang utama dalam muamalat maliyyah. Untuk memenuhi tujuan ini maka buku ini terbahagi kepada 6 bahagian utama yang terdiri daripada 22 bab. Bahagian 1, 2 dan 3 membincangkan pengaplikasiannya dalam sistem kewangan islam. Buku ini dapat difahami oleh semua lapisan pembaca dan amat bermanfaat sama ada bagi golongan profesional, pengajar, pelajar atau orang awam. Bagi sesiapa yang meminati dan ingin mempelajari pengaplikasian sistem kewangan islam maka amat disyorkan untuk membaca buku ini.

Prof. Madya Dato' Haji Hailani Muji Tahir berkhidmat sebagai pensyarah di Jabatan Syariah, Fakulti Pengajian Islam, Universiti Kebangsaan malaysia sejak 1980. Beliau berkelulusan Ijazah Sarjanamuda Pengajian Islam dan ijazah Sarjana Pengajian Islam daripada Universiti Kebangsaan Malaysia dan ijazah Ph.D bidang Ekonomi dan Kewangan Islam Perbandingan daripada Aberdeen University, Scotland. Tumpuan bidang penulisan dan penyelidikan beliau ialah fiqh muamalat, ekonomi dan kewangan Islam. Beliau juga menjadi anggota bagi Lembaga Pengarah dan Lembaga Penasihat bagi beberapa institusi kewangan islam di malaysia. Beliau telah dianugerahkan Darjah Kebesaran Setia Mahkota Selangor (SMS) daripada Sultan Selangor pada 1999 dan Darjah DSIS yang membawa gelaran Dato' pada Disember 2008.

Prof. Madya Dr Sanep Ahmad berkhidmat sebagai pensyarah di Fakulti Ekonomi dan Perniagaan, Universiti Kebangsaan Malaysia sejak 1981. Beliau berkelulusan Ijazah Sarjanamuda Ekonomi daripada Universiti Malaya, ijazah Sarjana Ekonomi daripada University of Manchester, England dan Ijazah Ph.D dalam bidang Ekonomi Islam daripada International Islamic University, Islamabad, Pakistan. Tumpuan bidang penulisan dan penyelidikan beliau ialah kewangan dan perbankan Islam.

1) 'Sign in' di terlebih dahulu. Klik di sini.

2) Pilih buku-buku pilihan dengan klik 'Add to Cart'

3) Klik 'Checkout' untuk meneruskan pembelian.

4) Lengkapkan maklumat & alamat penghantaran.

5) Pilih kaedah penghantaran & bayaran yang sesuai.

6) Klik "Submit My Order".

Sekiranya ada kesulitan untuk membeli secara online di website, mohon hubungi kami dengan cara berikut:

HUBUNGI KAMI

Klik butang di atas untuk berkomunikasi dengan kami.

Kami menggunakan perkhidmatan J&T Express untuk penghantaran ke seluruh negara.

Tempoh masa penghantaran adalah 2 - 7 hari bekerja.

1. Pemprosesan & penghantaran pesanan dibuat pada hari Isnin sehingga Sabtu.

2. Sekiranya syarikat kurier cuti, pesanan tetap akan diproses, tetapi hanya akan dihantar apabila syarikat kurier mula beroperasi.

3. Nombor pengesanan (tracking number) akan dihantar terus ke email anda.

4. Kami akan maklumkan lebih awal jika ada perubahan waktu operasi semasa musim perayaan atau lain-lain.

Buku yang Sesuai Dibeli Bersama


OUR GUARANTEE

CONTACT US