Sains Islam Menurut Perspektif Ilmuwan Melayu

RM55.00
9786297547381
Out of stock

Sains Islam Menurut Perspektif Ilmuwan Melayu

Author: Nur Asyikin Hamdan & Nazri Muslim
Publisher: UKM Press
ISBN: 9786297547381
Weight: 
Pages: 268pp
Year: 2023
Price: RM55

Alhamdulillah dan syukur ke hadrat Allah SWT kerana dengan limpah dan kurnia-Nya atas nikmat kesihatan, semua kemudahan, serta peluang. diizinkan-Nya untuk menghasilkan buku ini. Sekalung penghargaan diucapkan kepada Prof. Dato Dr. Wan Ramli Wan Daud, Prof. Dato Dr. Azizan Baharuddin dan Prof. Madya Dr. Sulaiman Noordin atas kesudian meluangkan masa untuk ditemu ramah, Manakala, untuk arwah Prof. Dr. Khalijah Salleh yang telah menabur jasa menegakkan kepentingan pendidikan kepada masyarakat, semoga roh beliau dicucuri rahmat. Terima kasih juga kepada Penerbit UKM atas penyediaan geran penyelidikan ini sehingga buku ini dapat dihasilkan (DBP-2022-242).

Paradigma sains matematik Islam dibentuk bagi mengatasi masalah pendidikan negara yang masih kurang berjaya mewujudkan suatu kurikulum matematik dalam sistem pendidikan yang menyediakan ilmu tersebut dalam acuan keagamaan. Pemikiran Khalijah Salleh menekankan penerapan sains tauhidik dalam pengajaran dan pembelajaran sementara Azizan Baharuddin mengetengahkan konsep sains mapan sebagai suatu langkah pengharmonian antara sains dengan agama. Manakala Wan Ramli Wan Daud dan Sulaiman Noordin pula masing-masing dengan pendekatan sains reka cipta Islam dan penilaian semula terhadap konsep sains Islam. Paradigma yang diketengahkan dalam buku ini ialah untuk menyelesaikan masalah sains matematik yang berlaku dalam kehidupan seharian dengan mengambil kira faktor-faktor keagamaan. Melalui paradigma yang diketengahkan, terdapat kaitan yang rapat antara ilmu sains matematik dengan akidah pada hari ini. Penerapan paradigma sains matematik Islam ini ke dalam sistem pendidikan negara boleh menghasilkan individu yang berilmu sekali gus berpegang teguh kepada prinsip-prinsip agama

Nur Asyikin Hamdan Nazri Muslim

1) 'Sign in' di terlebih dahulu. Klik di sini.

2) Pilih buku-buku pilihan dengan klik 'Add to Cart'

3) Klik 'Checkout' untuk meneruskan pembelian.

4) Lengkapkan maklumat & alamat penghantaran.

5) Pilih kaedah penghantaran & bayaran yang sesuai.

6) Klik "Submit My Order".

Sekiranya ada kesulitan untuk membeli secara online di website, mohon hubungi kami dengan cara berikut:

HUBUNGI KAMI

Klik butang di atas untuk berkomunikasi dengan kami.

Kami menggunakan perkhidmatan J&T Express untuk penghantaran ke seluruh negara.

Tempoh masa penghantaran adalah 2 - 7 hari bekerja.

1. Pemprosesan & penghantaran pesanan dibuat pada hari Isnin sehingga Sabtu.

2. Sekiranya syarikat kurier cuti, pesanan tetap akan diproses, tetapi hanya akan dihantar apabila syarikat kurier mula beroperasi.

3. Nombor pengesanan (tracking number) akan dihantar terus ke email anda.

4. Kami akan maklumkan lebih awal jika ada perubahan waktu operasi semasa musim perayaan atau lain-lain.


OUR GUARANTEE

CONTACT US